Vanwege een stijgend besmettingsgevaar van het Coronavirus ‘Covid 19’ in Nederland, wil de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT) de bij GAT geregistreerde therapeuten een korte update geven over wat de rijksoverheid heeft gedeeld over het nieuwe coronavirus i.v.m. de zorg.

 

Nieuwe maatregelen

Vanaf vandaag, 12 maart, gelden de volgende maatregelen tot en met 31 maart 2020:

  • Als je last hebt van verkoudheid, zeg dan je afspraken af.
  • Vraag aan je cliënten om bij verkoudheid niet naar je praktijk te komen.
  • Geef je meditatie/yoga lessen, vraag dan aan de deelnemers om als ze verkouden zijn niet naar de les te komen en zeg bij hoesten of als je zelf verkouden bent de lessen af.
  • Luister vooral naar je gevoel hierover.

Deze nieuwe maatregelen zijn gebaseerd op dit nieuwsbericht

 

Coronavirus en de alternatieve zorg

De GAT verwijst als rijks erkende geschilleninstantie in de complementaire zorg en als tuchtcollege in de alternatieve sector naar het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voor actuele informatie over het coronavirus en over hoe hier mee om te gaan in de alternatieve praktijk. De complementaire zorgaanbieder kan de richtlijnen volgen die voor de reguliere zorg aangereikt worden.

 

RIVM publiek informatie nummer

Bel voor actuele informatie over het coronavirus naar 0800 1351

GAT zelf geeft geen voorlichting over hoe om te gaan met het coronavirus in de praktijk.

 

RIVM website

Elke dag kunnen de richtlijnen rondom het coronavirus veranderen. Zo wordt op het moment van schrijven handen schudden afgeraden door de minister president en wordt het door de overheid aangeraden in de elleboog te hoesten/niezen en de handen regelmatig te wassen.

Voor alle actuele informatie rondom het coronavirus kun je de website van het RIVM bezoeken:

https://www.rivm.nl/

Ga naar deze pagina voor informatie voor zorgprofessionals.

Op deze pagina kun je informatie vinden over het handen wassen.

Ook is er een aparte pagina van de rijksoverheid over het coronavirus:

https://www.rijksoverheid.nl/coronavirus

 

Hygiëne in de complementaire praktijk

Ga naar deze pagina op de website van het RIVM voor de richtlijnen Reiniging, desinfectie en sterilisatie in de openbare gezondheidszorg.

 

Het hart van de alternatieve sector

Veel complementaire geneeswijzen zijn zo oud als de mensheid. De mens is sterk, net zo sterk als alles in de natuur. De alternatieve/complementaire therapeut heeft een rol hierin en kan de medemens blijven helpen; blijf jezelf maar wees verstandig. Het hart van de complementaire gezondheidszorg is het vertrouwen in ons zelfherstellend vermogen maar het is van belang dat de complementaire sector alle mogelijke voorzorgsmaatregelen treft om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Hoogachtend,

Jethro van der Wilk.

Bestuursvoorzitter
Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten.