Call to action voor alternatieve therapeuten!

Op 27 maart 2020 is er informatie vrijgekomen over de Tegemoetkoming schade COVID-19. GAT heeft bekeken wat deze tegemoetkoming zou kunnen betekenen voor alternatieve therapeuten.

 

Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS) in het kort

  • Bent u als ondernemer getroffen door overheidmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis? Er komt een tegemoetkoming voor de eerste nood, met als officiële naam ‘Beleidsregel tegemoetkoming schade COVID-19’.
  • De tegemoetkoming voor deze categorie ondernemers betreft een forfaitair bedrag van € 4000,-.

Lees hier wat de voorwaarden zijn van deze tegemoetkoming. Let op: het privéadres van de therapeut mag niet gelijk zijn aan het praktijkadres. Ook moet de therapeut ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Welke bedrijven komen in aanmerking:

Bedrijven met een bepaalde SBI code komen hiervoor in aanmerking. Helaas staat de SBI code van alternatieve therapeuten:

86919 – Overige paramedische praktijken (geen fysiotherapie en psychologie) en alternatieve genezers

hier niet bij. Voor veelgestelde vragen over de tegemoetkoming zie deze pagina.

 

Overleg met RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

GAT heeft inmiddels telefonisch contact gehad met de RVO (Rijkdienst voor Ondernemend Nederland). Zij staan begripvol tegenover de situatie van de alternatieve therapeuten en begrijpen dat deze therapeuten mogelijk onder deze regeling zouden kunnen vallen. Er zijn volgens RVO snelle keuzes gemaakt en zoals we zaterdag hebben gezien worden er nog aanpassingen gemaakt. Het RVO heeft aangegeven dat zij begrijpen dat GAT (Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten), die 2700 aangesloten therapeuten vertegenwoordigt, een krachtig signaal afgeeft aan RVO namens de alternatieve sector. Van dit signaal hebben zij een aantekening gemaakt en dit kan tot herziening van de SBI codes leiden. Mede daarom hebben zij gevraagd of GAT aan haar therapeuten wil vragen om actie te ondernemen door een speciaal formulier in te vullen. Let op dit formulier is geen protest maar wij helpen de RVO hiermee om ons te helpen. Het invullen van dit speciale formulier is geen aanvraag voor de eenmalige tegemoetkoming, maar een formulier ‘aanmelden ontbrekende SBI codes’. Op grond van de signalen die het RVO hierdoor ontvangt onstaat de mogelijkheid dat de RVO deze SBI code alsnog toevoegt aan de SBI codes die voor de eenmalige tegemoetkoming in aanmerking komen. Omdat wij willen voorkomen dat 2700 therapeuten tegelijk dit formulier gaan gebruiken, hebben wij in goed overleg met RVO besloten dat wij de stroom zullen begeleiden. Om dit doel te bereiken hebben wij een tijdelijk Gmail adres opgezet: gatcorona@gmail.com Stuur een e-mail naar dit e-mail adres als je bij GAT geregistreerd bent dan ontvang je een autoreply met een link naar het RVO formulier. Zodra GAT denkt dat er genoeg e-mails van therapeuten zijn gestuurd zullen wij de autoreply uitzetten zodat de server van RVO niet overbelast raakt.

 

KLIK HIER: Ja, ik wil graag de link naar het RVO formulier ‘aanmelden ontbrekende SBI codes’ ontvangen

 

Herhaling:
Indien je voldoet aan de voorwaarden van deze steun, maar hier geen gebruik van kunt maken door het ontbreken van de juiste de SBI code, klik dan op deze link en stuur een mail naar de GAT. Je ontvangt een autoreply met een link naar een formulier waarin je kunt aangeven dat jij met SBI 86919 – Overige paramedische praktijken (geen fysiotherapie en psychologie) en alternatieve genezers gebruik wilt kunnen maken van deze regeling.

Vriendelijke groeten,

Jethro van der Wilk, namens het GAT bestuur

Bestuursvoorzitter
Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten.